Bundesliiga ja Seurafinaali

Juha Harrivaara
14.11.2016


Painonnosto

 

Anna-Maria Tokola loistokunnossa Bundesliigassa

 

Porilainen Anna-Maria Tokola (os. Everi) kilpailee ainakin tämän kauden Saksan Bundesliigassa AC Mutterstadtin joukkueessa. Ensimmäisellä kierroksella Tokola teki kaikkien aikojen ensimmäisenä ja ainoana sarjan 63 kiloa nostajana 200 kilon yhteistuloksen (89 kiloa tempauksessa ja 111 kiloa työnnössä). Lauantaina kisailtiin toinen kierros ja Tokola kilpailu hieman ylipainoisena varsinaiseen sarjaansa vaa’an näyttäessä punnituksessa 64,7 kiloa. Anna-Maria Tokola onnistui kahdessa tempauksessa ja kahdessa työnnössä, 88 ja 110 kiloa, mutta pummasi hiuksenhienosti ennätysrautansa. Annan seura AC Mutterstadt voitti vierasottelussaan KSV Durlachin joukkueen. Tokola oli joukkueensa toiseksi paras nostaja. Paremmat pisteet keräsi vain sarjan 85 kiloa Kroatian vahvistus Amar Music, jonka yhteistulos oli 325 kiloa. Bundesliigassa naiset ja miehet pisteytetään kaikki samaan ryhmään.

* En irrotellut yhtään näihin kisoihin ja siinä mielessä tulos oli mainio. Kahden viikon kuluttua Tampereella nostettavassa Suomen seurajoukkueiden finaalissa tavoitteeni on omassa sarjassani tehdä jälleen uudet Suomen ennätykset.

Suomen parhaita tuloksia olivat toki nyt 69 kilon sarjaan nostetutkin raudat. Enempää 198 kiloa ei tällä vuosikymmenellä ole nostanut kuin Anna itse saavuttaessaan 69-kiloisissakin 200 kilon tuloksen. Tämän sarjan Suomen ennätys on 207 kiloa vuodelta 2004 ja Hanna Keräsen nimissä.

Tokola omistaa tällä hetkellä kymmenen Suomen ennätystä eri ikäluokissa ja eri sarjoissa. Viime vuosina hän on ylivoimaisesti eniten kirjannut uusia SE-merkintöjä nimiinsä. Annan ennätykset kummassakin sarjassa – 63 ja 69 kiloa – ovat yhteistuloksessa tasan 200 kiloa. Hänen pahin kotimainen kilpailijansa Anni Vuohijoki on 63-kiloisissa kuusi kiloa jäljessä ja sarjaa ylempänä viisi kiloa jäljessä.

Anna-Maria ja Milko Tokola harjoittelevat Tallinnassa valmentajansa Alar Seimin johdolla. Molemmat ovat viimeisen vuoden aikana Tallinnassa ollessaan kehittyneet selvästi. Anna-Marian seuraava merkittävä tähtäin on Kroatian Splitissä huhtikuun alussa kisailtavat EM-nostot. Milko joutuu polvileikkauksen jäljiltä jättämään EM-kisat vielä väliin, mutta tähtäin on syksyllä USA:n Anaheimissa kisailtavissa MM-kilpailuissa.

 

 

Puntti-Karhut taistelee mestaruudesta

Tampereen Nääshallissa käydään kahden viikon kuluttua seurajoukkueiden Suomen mestaruusfinaali. Mukana on viisi karsintakierroksilla parhaiten kiloja kerännyttä joukkuetta. Tänä vuonna kisasta odotetaan kaikkien aikojen tasaisinta. Moninkertainen mestarijoukkue Rovaniemen Reipas joutuu tuleen ilman parasta pisterohmuaan Milko Tokolaa ja se tarkoittaa lähes 100 pisteen tappiota joukkueelle. Nyt kaikki viisi joukkuetta – Rovaniemen Reipas, Kalajoen Junkkarit, Turun Atleettiklubi, Tampereen Pyrintö ja Puntti-Karhut pystyvät reilusti yli 1800 pisteen tulokseen. Voittaja voi olla mikä hyvänsä seuroista. Jokaiseen joukkueeseen kuuluu yksi naisnostaja, yksi alle 20-vuotias nuori nostaja ja neljä miesnostajaa.